Mijn medewerker wil op bezoek gaan bij familie in het buitenland. Mag ik dat nu verbieden?

 

Het ministerie van buitenlandse zaken bepaalt welke landen risicogebied zijn. Besluit een medewerker ondanks het negatieve advies toch af te reizen naar een risicogebied dan kan dit grote gevolgen hebben. Zo loopt de medewerker het risico dat hij niet meer terug kan komen of bij thuiskomst in quarantaine geplaatst moet worden waardoor hij niet kan komen werken.

 

Het reizen doet de medewerker in privé tijd en daarom kan je dit niet verbieden. Wel kan je de medewerker informeren dat je het geen verstandige keuze vindt en dat de eventuele gevolgen van het reizen naar een risicogebied geheel voor eigen rekening en risico zijn. Zo kan dit gevolgen hebben voor het recht op loon als hij b..v. vast komt te zitten in het buitenland of bij terugkomst niet meer kan komen werken in verband met besmetting door het coronavirus.

 

Advies: informeer de medewerker schriftelijk over de gevolgen van zijn besluit. Leg goed vast wat de consequenties zijn en zorg ervoor dat de medewerker de brief tekent voor ontvangst.