Vakantie in corona tijden

Gepubliceerd op 25 juni 2020 om 16:18

De vakantieperiode staat weer voor de deur, maar deze zomer komen er andere zaken bij kijken dan andere jaren.

 

Hoe ga je als werkgever om met de reisadviezen naar het buitenland en wat kun en mag je wel en niet verwachten van je medewerkers? Het is een lastige situatie. Laten we beginnen met het feit dat de overheid heeft geadviseerd om niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Dat mag je ook best benadrukken richting je medewerkers, het is tenslotte een advies wat gaat over de gezondheid van henzelf. Verbieden om naar het buitenland op vakantie te gaan kun je als werkgever niet. Op vakantie gaan is een privéaangelegenheid en valt onder de eigen verantwoordelijkheid van de medewerker.

 

Wat kun je wel doen?

Aan het reizen naar het buitenland zijn risico's verbonden. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker op vakantie gaat naar een geel gemarkeerd land, kan door een plotselinge situatie tijdens de vakantie het reisadvies worden aangepast naar oranje of rood en dan loopt deze medewerker het risico dat hij niet terug kan keren of dat hij bij terugkomst twee weken in quarantaine moet. Voordat we hier verder op in gaan, gaan we eerst dieper in op de verschillende categorieën reisadviezen:

  • Rood: Niet reizen
  • Oranje: Alleen noodzakelijke reizen
  • Geel: Let op! Er zijn veiligheidsrisico's
  • Groen: Geen risico's

 

Landen met een rood reisadvies zijn niet toegankelijk voor reizigers.

 

Een oranje reisadvies is gegeven aan landen waar je alleen voor noodzakelijke reizen naartoe kunt. Of een reis noodzakelijk is moet men zelf afwegen. Een vakantiereis valt onder niet-noodzakelijke reis. Als werkgever is het goed om medewerkers hierover te informeren. Benadruk dat het vanuit de overheid afgeraden wordt om naar deze landen op vakantie te gaan. Een medewerker die toch naar een land met een oranje reisadvies op vakantie gaat, doet dit geheel op eigen risico. De gevolgen welke hieruit (kunnen) voortvloeien komen voor eigen rekening van de medewerker en het recht op loondoorbetaling kan komen te vervallen als b.v. de medewerker bij thuiskomst twee weken in quarantaine moet en hierdoor de bedwongen arbeid niet kan verrichten.

 

Een geel reisadvies geldt voor de landen met veiligheidsrisico's. Het afreizen naar deze landen voor een vakantie is wel toegestaan. Maar omdat er nog veiligheidsrisico's gelden, gebeurt dit ook volledig op eigen risico. Zo heeft de overheid aangegeven dat bij een verandering van de situatie men er niet op hoeft te rekenen dat men gerepatrieerd wordt naar Nederland. Daarom wordt geadviseerd om een goede reisverzekering af te sluiten. Het op vakantie gaan naar geel gemarkeerde landen is wel mogelijk. Wel doe je er als werkgever goed aan om de medewerker te wijzen op de risico's en de gevolgen die daaruit voortvloeien.

 

Wat doe je dan als een medewerker corona oploopt op vakantie in het buitenland?
Bij een vakantie naar een land met een geel reisadvies wordt het loon doorbetaald en kunnen de geplande vakantiedagen omgezet worden naar ziektedagen. Bij een vakantie naar een land met een oranje reisadvies is het de vraag of de medewerker recht heeft op loondoorbetaling. Een lastige situatie, probeer deze situatie te voorkomen door op voorhand duidelijk te zijn naar je medewerkers over de consequenties van op vakantie gaan naar het buitenland.

 

Eventueel kun je je medewerkers een brief sturen waarin bovenstaande informatie staat, zodat je als werkgever op voorhand de risico’s van op vakantie gaan naar het buitenland hebt benadrukt. Dit is meteen een mooie kans om op vakantie gaan in eigen land te stimuleren.

 

Hulp nodig bij het opstellen van een brief? Wij helpen je graag, neem contact met ons op.

 

Alde Verhoeven, HR adviseur


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.