
Volgens het CBS was in het laatste kwartaal van 2020 het ziekteverzuim 4,9%. De laatste keer dat het verzuim in het vierde kwartaal van een jaar hoger was, was in 2002 (bron: CBS, 2021). Ook uitval door burn-out draagt bij aan verzuimcijfers en is daarmee mede oorzaak van de stijging van de verzuimcijfers eind 2020. Ondertussen wordt er al meer dan een jaar vanuit huis gewerkt, wat het lastiger maakt om privé en werk gescheiden te houden. Het thuiswerken maakt het ook lastiger om burn-out bij werknemers in de gaten te houden. Wat is nou de rol van een werkgever in het herkennen, maar ook het voorkomen van burn-out bij werknemers?
Burn-out in een vogelvlucht: hoe herken je het en hoe voorkom je het?
Ben als werkgever voorbereid
Met burn-out worden vaak psychische vermoeidheidsklachten bedoelt (CBS, 2020). Deze klachten kunnen van een hoge werkdruk komen, maar ook door een slechte werk-privé balans. Als werkgever of leidinggevende moet je alert zijn op signalen die werknemers geven over werkdruk en thuissituatie. Wanneer een werknemer thuis aan het werk is vanwege het advies van de overheid en je hem of haar niet dagelijks op kantoor ziet, moet je andere manieren vinden om op de hoogte te blijven hoe het met iemand gaat.
Toch kan je je als werkgever afvragen wat je verantwoordelijkheid hierin is, je kan de problemen in de thuissituatie niet oplossen. Maar als werkgever is het wel degelijk slim om mee te kijken met een werknemer. Niet alleen omdat het simpelweg kosten met zich mee brengt als een werknemer met een burn-out niet meer kan werken. Een werknemer die vermoeid is maakt meer fouten of kan zorgen voor een minder fijne sfeer in het team. En mocht het helaas toch zo ver komen dat je werknemer een burn-out krijgt, dan wordt de werkdruk voor andere werknemers of jezelf ook hoger omdat het werk opgevangen moet worden.
Hoe herken je burn-out klachten
In de huidige situatie waarin er veel thuis wordt gewerkt, wordt het ons steeds meer duidelijk dat de thuissituatie van grote invloed is op de werkprestaties van een werknemer. Problemen in de relatie, ontslag van een partner of de zorg van kinderen, de thuiswerker wordt hier ook tijdens werktijd mee belast. Dit kan zorgen voor mentale vermoeidheid doordat de werknemer geen rust ervaart, zowel van het werk als van de thuissituatie niet.
Tekenen van vermoeidheid kunnen al in kleine opmerkingen of signalen zitten. Voorbeelden hiervan zijn:
- het benoemen van drukte in huis omdat de kinderen niet naar school kunnen vanwege een besmetting in de klas;
- het benoemen van relatieproblemen of andere problemen thuis;
- benoemen van vaak slecht slapen/nachtrust;
- het niet onthouden van gemaakte afspraken;
- het versturen van mails laat in de avond;
- een geprikkelde of verdrietige indruk, zowel in uiterlijk als in reactie;
- regelmatig afwezig of ziek melden.
Bij deze signalen hoeft het natuurlijk nog niet zo te zijn dat iemand tegen een burn-out aan zit, maar het zijn wel tekenen waarmee je als werkgever op tijd in kan grijpen om oververmoeidheid of burn-out te voorkomen.
Wat kan je preventief doen om burn-out te voorkomen
Als eerste stap is het goed om regelmatig contact te hebben, hierdoor zorg je ervoor dat je eventuele signalen van slecht slapen al oppikt doordat iemand er bijvoorbeeld moe uit ziet. In verband met het thuiswerken spreek je elkaar minder en is het des te belangrijker om bewust momenten te creëren om elkaar te zien en spreken. Een voorbeeld van ingeplande momenten zijn een vaste week- of dagstart.
Ook helpt het om als werkgever/leidinggevende regelmatig te (video)bellen met de werknemers om open te praten over hoe het gaat. Onderwerpen als werkdruk, werk-privé balans en het energieniveau na een dag werken zijn laagdrempelig om over te beginnen, maar geven wel een indicatie van hoe het met een werknemer gaat. Dit kan in teamverband, maar ook één-op-één. Zorg voor openheid naar elkaar om naast werk gerelateerde zaken ook genoeg ruimte te houden voor persoonlijke onderwerpen. Hiervoor is het zelfs een idee om een werkgroep op te zetten die zich inzet om vermoeidheid, slechte werk-privé balans of soortgelijke onderwerpen bespreekbaar te maken binnen het bedrijf.
Mocht je nou echt geen tijd hebben om dit op te pakken, dan is een andere manier om te bekijken hoe het met de werknemers gaat door een korte vragenlijst uit te sturen naar alle werknemers. Met een korte vragenlijst kan je een indicatie krijgen en bij de werknemers waar het nodig blijkt meer actie ondernemen. Vraag hierin naar onderwerpen als het energieniveau na een werkdag, de werk-privé balans en werkdruk. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je bij een werknemer waarbij je het gevoel hebt dat er meer speelt het gesprek aan gaat. Bespreek de specifieke situatie om te bekijken wat er aan de hand is en ga samen op zoek naar een oplossing.
Natuurlijk zijn er naast deze opties nog meer mogelijkheden. Wil je graag met een van onze HR-adviseurs sparren over de situatie bij jou in het bedrijf? Plan een gratis HR-spreekuur in en we denken graag met je mee.
Alde Verhoeven
HR adviseur B-Talented
2021
Reactie plaatsen
Reacties