Voordelen van een functiehuis

Gepubliceerd op 16 april 2021 om 15:30

Het functiehuis is een bekend en belangrijk HR-instrument. Veel organisaties hebben een functiehuis maar maken er niet optimaal gebruik van. Een functiehuis is er namelijk niet alleen voor de structurering van functies, het is een kapstok voor enorm veel HR-onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan werving en selectie, ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden, beloning en een reorganisatie. In deze blog vertellen we je meer over het optimaal benutten van jouw functiehuis.

Een functiehuis is een overzicht van alle functies binnen een organisatie. Het functiehuis is een bouwwerk dat nauwkeurig omschrijft wat er van iedere functie binnen een organisatie wordt verwacht. In een functiehuis wordt vaak een indeling gemaakt aan de hand van niveau en werkgebied. Met niveau wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen junior, medior en senior of generalist of specialist. Met werkgebied wordt onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld HR, Finance, ICT etc. Binnen een kleine organisatie is een functiehuis vaak gedetailleerder dan in een grote organisatie. Maar waar gebruik je, als organisatie zijnde, zo’n functiehuis nu voor?

 

Werving en selectie

Een functiehuis helpt je bijvoorbeeld bij de strategische personeelsplanning en de werving en selectie van nieuw personeel. Met een strategische personeelsplanning geef je sturing aan de optimale bezetting van een team, afdeling of hele organisatie. Niet alleen nu maar ook in de toekomst. Door deze strategische personeelsplanning naast het functiehuis te leggen maak je inzichtelijk op welk niveau en werkgebied (in de toekomst) personeel nodig is. Met deze informatie kun je gericht gaan werven en selecteren. Blijkt uit jouw strategische personeelsplanning en functiehuis dat je een specialistische HR-adviseur nodig hebt? Dan kun je gericht en kernachtig gaan werven.  

 

Ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden

Daarnaast helpt een functiehuis je bij het inzichtelijk maken van ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden binnen jouw organisatie. Zoals eerder in deze blog benoemd, wordt een functiehuis ingedeeld op basis van niveau en werkgebied. De indeling op niveau geeft (per werkgebied) inzicht in ieders persoonlijke ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden. Ben je nu bijvoorbeeld junior Finance Consultant? Dan maakt het functiehuis inzichtelijk dat je nog door kunt groeien in bijvoorbeeld de functie medior Finance Consultant of specialistisch Finance Consultant. Met het inzichtelijk hebben van zulke ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden motiveer je niet alleen je medewerkers, je kunt ze ook voor een langere tijd aan je organisatie binden.

 

Beloning

Een functiehuis is veelal gekoppeld aan een loongebouw of functiewaarderingssysteem. Zoals eerder benoemd wordt een functiehuis ingedeeld op basis van niveau en werkgebied. Bij en junior ICT-medewerker hoort een ander salaris dan bij een senior ICT-medewerker. Het functiehuis maakt inzichtelijk hoe functies zich binnen de organisatie tot elkaar verhouden. Het biedt dus een goed en onderbouwd referentiekader bij het bepalen van salaris. Je kunt je als organisatie beloningsverschillen makkelijk legitimeren.

Wij adviseren dan ook om een functiehuis, gekoppeld aan een loongebouw transparant binnen jouw organisatie te communiceren. Dit voorkomt onvrede over salaris op basis van verschil in salaris ten opzichte van een andere medewerker. En bovendien geeft het medewerkers inzicht in hun financiële ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden.

 

Reorganisatie

Tot slot wordt een functiehuis vaak gebruikt bij een reorganisatie. Bij reorganisaties wordt een organisatie anders ingericht. Er worden afdelingen opgesplitst of juist samengevoegd. Hierdoor kunnen functies ofwel arbeidsplaatsen, vervallen.

Zo kan door automatisering een administratieve functie komen te vervallen. Of bij een terugloop in het aantal klanten, bijvoorbeeld door de corona-crisis, maakt het functiehuis inzichtelijk dat een commerciële medewerker niet langer nodig is. Een functiehuis kan bij een reorganisatie dus inzichtelijk maken welke functies op welk niveau en werkgebied komen te vervallen. Dit maakt een reorganisatie voor medewerkers vaak beter te begrijpen en accepteren.

 

Hulp nodig?

Een functiehuis biedt dus veel meer voordelen dan alleen de structurering van jouw organisatie. Is jouw organisatie nog niet in het bezit van een functiehuis? Of vraag jij je af hoe je optimaal gebruik kunt maken van jouw functiehuis? Of is jouw functiehuis vanwege de corona-crisis veranderd en moet deze aangepast worden? B-Talented helpt hierbij graag, neem gerust contact op met één van onze HR-adviseurs.

 

Marlijn Zwijgers

HR medewerker B-Talented

2021


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.