Image intermediair

Hoe belonen we onze medewerkers in deze corona tijd? Een lastige vraag die veel werkgevers zich nu afvragen, want hoe laat je nu jouw waardering voldoende zien ook als dat economisch misschien niet gaat? In deze blog lees je meer over hoe je kunt belonen tijdens de corona-crisis.
Belonen is de tegenprestatie van een werkgever voor de arbeid die een medewerker voor hem of haar verricht. Het salaris, een ploegentoeslag en een vakantietoeslag zijn voorbeelden van vaste beloningen. Maar soms wil je jouw medewerkers eens extra bedanken voor hun getoonde inzet en hun bijdrage aan het succes van jouw organisatie. Een extra beloning motiveert en enthousiasmeert jouw medewerkers en zorgt voor een extra stukje bevlogen- en betrokkenheid. Zeker in deze onzekere en lastige periode is een extra beloning en/of bedankje voor veel medewerkers fijn.
Zo kregen veel zorgmedewerkers een eenmalige bonus vanwege hun inspanning en harde werk tijdens de corona-crisis. Maar een bonus is niet de enige manier om je medewerkers te bedanken.
Vormen van belonen
Zo kun je jouw medewerkers ook belonen door middel van een gratificatie. Dit is een beloning die niet vooraf is afgesproken. Door een gratificatie worden medewerkers beloont voor een bijzondere inspanning of prestatie. Dit hoeft niet per se om een geldbedrag te gaan. Een gratificatie kan ook in de vorm van een geschenk of bijvoorbeeld een weekendje weg. Een gratificatie is er vooral om medewerkers te belonen voor een extra of onverwachte inspanning. Deze vorm van belonen is dus vooral gericht op het kenbaar maken van waardering. Nu, in tijden van corona, is de gratificatie een mooie vorm om jouw waardering te laten zien.
Een andere vorm van belonen is door middel van resultatendeling. Bij deze vorm van belonen bespreek je met jouw medewerkers een bepaald doel af. Denk bijvoorbeeld aan het behalen van een ISO-certificering of het aantal klachten verminderen. De kosten van deze resultatendeling worden dan gefinancierd uit betere organisatieresultaten. Deze beloning is dus resultaatafhankelijk. Spreek bij deze vorm van belonen een specifiek, meetbaar, realistisch en tijdsgebonden doel af met de medewerkers. De medewerkers worden hierdoor ook bewust van de organisatiedoelstellingen en werken er actief aan mee. Deze vorm van belonen kan je niet direct inzetten. Hiervoor moet eerst een doel opgesteld worden samen met de medewerkers. Deze vorm van belonen kan je wel goed gebruiken voor de aankomende jaren.
Een bekende en vaak gebruikte vorm van belonen is de loonsverhoging. Deze vorm van belonen wordt vaak rondom het einde van het jaar toegepast. Bij een loonsverhoging beloof je jouw medewerker meer salaris. Dit leg je vast in een nieuw contract of een addendum op de bestaande arbeidsovereenkomst. Pas bij deze vorm van belonen wel op dat jouw medewerkers niet standaard een loonsverhoging verwachten rondom het einde van het jaar. Zo stel je jouw medewerkers niet teleur als je het een jaar niet doet, bijvoorbeeld in een onzekere tijd zoals nu.
Maar naast deze materiële vormen van belonen kun je jouw medewerkers natuurlijk ook immaterieel belonen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van opleidingen en/of trainingen voor medewerkers die graag doorgroeien of zich willen door ontwikkelen. Maar ook het aanbieden van een sportabonnement voor medewerkers die het belangrijk vinden om fit te blijven is een prima vorm van belonen.
Let op! Voor sommige beloningsvormen gelden fiscale voorwaarden (zoals de werkkostenregeling) of wettelijke voorwaarden. Zo is vanwege de corona-crisis de werkkostenregeling eenmalig verhoogd van 1,7% naar 3% voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever. Dit heeft de overheid gedaan zodat werkgevers, die hier ruimte voor hebben, hun werknemers in deze moeilijke tijd eens extra kunnen belonen.
Controleer altijd waar je bij jouw alternatieve beloningsvormen rekening mee moet houden. Onze HR-adviseurs helpen jou hierbij graag.
Blijvend waarderen
Naast deze vormen is de belangrijkste vorm van belonen het blijven zien en waarderen van jouw medewerkers. Laat jouw medewerkers blijken dat je ziet wat ze hebben gedaan, hoe ze zich hebben ingezet en wat ze extra hebben gedaan of gegeven. Dat kan simpelweg door een (gemeend) compliment of een schouderklopje. Juist deze kleine dingen houden jouw medewerkers gemotiveerd en zorgen ervoor dat ze iedere dag met plezier naar hun werk komen. Belonen is niet alleen iets financieels en gebeurt niet alleen rondom het einde van het jaar. Zie, waardeer en beloon jouw medewerkers heel het jaar door.
Hulp nodig?
Zoek jij naar een passende beloning voor jouw medewerkers? Of vraag jij je af hoe je de gratificatie voor jouw medewerkers in kan zetten? Of heb je hulp nodig bij het opstellen van relevante doelstellingen voor 2021? B-Talented helpt hierbij graag, neem gerust contact op met één van onze HR-adviseurs.
Marlijn Zwijgers
Stagiair | B-Talented
2020-2021
Reactie plaatsen
Reacties