Geldzorgen bij medewerkers!

Gepubliceerd op 24 januari 2023 om 10:59

Hoe ondersteun ik mijn werknemers met geldzorgen?

 

Eén op de drie huishoudens heeft volgens het Nibud op dit moment moeite om financieel rond te komen. Door de stijgende inflatie en de hoge energierekeningen is het voor veel mensen financieel een lastige tijd. Zorgen over geld kunnen van grote invloed zijn op het werkplezier, de productiviteit en het verzuim van een werknemer. Als werkgever is het dus belangrijk om geldzorgen bij je werknemers te herkennen, te bespreken en te ondersteunen waar nodig. Hoe je dit doet? Dat lees je in dit artikel.

Werknemers met geldzorgen zijn over het algemeen minder productief en gelukkig op het werk dan werknemers zonder deze zorgen. Uit onderzoek van het Nibud blijkt zelfs dat een werknemer met geldzorgen gemiddeld 7 dagen extra ziek is per jaar en 20% minder productief. Deze werknemers ervaren namelijk veel stress en zijn dan ook sneller van hun werk afgeleid. Genoeg redenen dus om alert te zijn op geldproblemen bij jouw werknemers.

 

Het herkennen van geldzorgen

Veel werknemers schamen zich voor hun geldproblemen en praten er daarom niet of nauwelijks over. Ze verbergen hun geldproblemen waardoor het voor de werkgever niet altijd even makkelijk is om geldzorgen van werknemers te herkennen. Toch zijn er een aantal signalen die kunnen duiden op geldzorgen, namelijk:

 

  • De werknemer doet een verzoek om extra uren te mogen werken. Een parttime werknemer zal om meeruren vragen, een fulltime werknemer zal vragen of hij overuren mag maken.
  • De werknemer vraagt om een voorschot betaling op het loon of de werknemer vraagt wanneer het salaris uitbetaald wordt (indien dit later is dan verwacht).
  • Brieven van het CAK (Centraal Administratiekantoor) met inhoudingen van zorgpremies op het salaris. Maar denk ook aan andere loonbeslagen die je als werkgever ontvangt.
  • De werknemer meldt zich regelmatig ziek en/of de werknemer is erg stressgevoelig.
  • De werknemer heeft concentratieproblemen en is snel afgeleid van zijn of haar werk.
  • De productiviteit van de werknemer is minder dan anders.

 

Naast het herkennen van deze signalen is het ook belangrijk om regelmatig met werknemers in gesprek te gaan over geldzorgen. Het bespreekbaar maken van geldzaken en -zorgen is voor zowel werkgever als werknemer niet eenvoudig. Desalniettemin is het belangrijk om de drempel om erover te praten zo laag mogelijk te maken. Vraag bijvoorbeeld hoe het thuis gaat of vertel dat veel mensen last hebben van de hoge energierekeningen en vraag vervolgens hoe deze werknemer dit ervaart.  

 

Vermoed je dat een werknemer geldzorgen/problemen heeft naar aanleiding van bovenstaande signalen? Ga dan met deze werknemer in gesprek en deel je bevindingen, pas op dat je niet gelijk conclusies trekt of hulp aanbiedt.

 

Ondersteunen van werknemers met geldproblemen

Worden je bevindingen door de werknemer bevestigd en heeft hij of zij daadwerkelijk geldzorgen? Er zijn meerdere manieren waarop je deze werknemer kunt ondersteunen.

 

Allereerst financiële ondersteuning. Denk hierbij aan het betalen van een voorschot, bijvoorbeeld op het vakantiegeld of een eventuele 13e maand. Maar denk ook aan een eenmalige uitkering zoals een energiecompensatie. Een dergelijke uitkering kan vanuit de werkkostenregeling (WKR) onbelast aan werknemers betaald worden. Ook kan een inflatiecorrectie toegepast worden op het salaris. Als werkgever kan je het salaris (deels) aanpassen op het inflatiepercentage van het CBS.

 

Echter is dit geen duurzame ondersteuning. B-Talented adviseert dan ook om dergelijke financiële ondersteuning altijd te combineren met ondersteuning op de lange termijn. Hierbij kan je denken aan een budgetcoach. Een budgetcoach gaat namelijk samen met de werknemer op zoek naar een structurele oplossing voor de financiële situatie van de werknemer. Door het aanbieden (en betalen) van een budgetcoach zorg je ervoor dat werknemers zelfstandig en verantwoordelijk met geld om kunnen gaan. Ook in deze lastige, dure tijd. Veel gemeentes bieden een gratis budgetcoach of -cursus aan voor hun inwoners.

 

Wat moet je vooral niet doen?

Wellicht wil je in alle goede bedoelingen een werknemer ondersteunen door zijn of haar schulden over te nemen. Doe dit echter nooit zonder vooraf duidelijke afspraken te maken. Zet deze afspraken altijd op papier door bijvoorbeeld een overeenkomst van geldlening op te stellen en te ondertekenen.

Het kan ook voorkomen dat een werknemer met geldproblemen vraagt om een werkgeversverklaring, voor een nieuwe huur- of koopwoning bijvoorbeeld. Al wil je deze werknemer nog zo graag helpen aan dat ene appartement of die ene koopwoning, vul een werkgeversverklaring altijd naar waarheid in. Neem in een werkgeversverklaring dan ook nooit zaken of toezeggingen op die je niet 100% zeker na kan komen.  

 

Hulp nodig?

Zoals omschreven is het voor zowel werkgever als werknemer niet eenvoudig om geldzorgen bespreekbaar te maken. Zorg er daarom voor dat werknemers bij iemand terecht kunnen met hun geldzorgen en/of problemen. Denk aan een vertrouwenspersoon of HR-adviseur. Vermeld ook altijd (bijvoorbeeld in je personeelshandboek) bij wie werknemers (vertrouwelijk) terecht kunnen.

 

De adviseurs van B-Talented kunnen in jouw organisatie fungeren als externe vertrouwenspersoon. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem gerust contact op met één van onze HR-adviseurs.

 

Marlijn Zwijgers

HR adviseur B-Talented

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.