
Actuele trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt
De wereld van werk is volop in beweging, niet alleen door toenemende automatisering en nieuwe technologieën maar ook door het corona-virus. Dit brengt verschillende trends en ontwikkelingen met zich mee. In deze blog zal dieper in worden gegaan op een aantal grote trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt anno 2020 en wat dit kan betekenen voor u als ondernemer.
Jeugdwerkloosheid stijgt
Actuele cijfers van het UWV laten zien dat de werkloosheid in korte tijd fors is gestegen. Het zijn vooral de jongeren die als eerste hun baan kwijtraken. ‘’In de periode maart tot en met juli 2020 nam het aantal nieuwe WW-uitkeringen voor jongeren tot 25 jaar, toe met 264% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Voor de overige leeftijdsgroepen lag de stijging een stuk lager’’ (UWV, 2020).
Het UWV (2020) legt uit dat veel jongeren een tijdelijk contract hebben en vaker dan andere leeftijdsgroepen als uitzend-of oproepkracht werken. Deze groep werknemers, zonder een vast contract, verliezen in lastige tijden vaak als eerste hun baan. Ook zijn tijdens de huidige crisis de horeca en detailhandel zwaar getroffen. In deze 2 sectoren zijn juist veel jongeren werkzaam.
Uit ervaringen met eerdere crisissen blijkt echter wel dat jongeren vaak als eersten een baan vinden als de economie weer begint te groeien (UWV, 2020). Probeer als werkgever ook jongere werknemers te binden en boeien aan jouw organisatie. Zij hebben een frisse blik op uw organisatie en een gezonde mix van jong en oud is enorm belangrijk.
Een leven lang leren
Door toenemende automatisering en nieuwe technologieën veranderen functies van medewerkers en daarmee ook de vaardigheden die nodig zijn. Ook speelt de vergrijzing een grote rol binnen de trend ‘een leven lang leren’. We zullen allemaal langer door moeten werken, jezelf blijven ontplooien en telkens iets bijleren vergroot de kans op een baan in de toekomst. Dit betekent dat het voor alle generaties cruciaal is om zich een leven lang te ontwikkelen (Start People, 2020).
Ook is het juist nu, tijdens de corona crisis, extra belangrijk dat medewerkers en/of werkzoekende zich makkelijk kunnen laten omscholen. Als werkgever kunt u harde eisen bijvoorbeeld uit een vacaturetekst weglaten en medewerkers ‘training on the job’ aanbieden.
Een andere tip voor u als ondernemer, stel een opleidingsbudget beschikbaar om medewerkers te stimuleren om ‘een leven lang te leren’. Naast deze tips zijn er natuurlijk ook nog andere opties, die misschien beter passen binnen het beleid van uw organisatie. Ga hier hoe dan ook bewust mee aan de slag om medewerkers aan uw bedrijf te binden en te blijven boeien.
De ontwikkeling van de ‘gig economy’
Op het moment zijn er 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland en de groei is enorm. Tijdelijke inhuur van zzp’ers wordt steeds meer de norm. Digitale platforms versnellen dit door vraag en aanbod slim met elkaar te matchen. In de Verenigde Staten staat dit bekend onder de naam ‘gig economy’ of in het Nederlands platformeconomie. De zogenaamde ‘gig worker’ heeft geen vast dienstverband maar werkt in de vorm van betaalde klussen of korte dienstverbanden, die opeenvolgend of gelijktijdig kunnen worden uitgevoerd. Op deze platforms worden individuele competenties gekoppeld aan specifieke eisen voor een bepaald project. Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van een lootgieter via Werkspot (Smart People, 2020).
Voor u als ondernemer biedt de platformeconomie u de mogelijkheid om, nog meer dan nu, specialisten in te zetten voor afgebakende klussen. Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van een accountant of een organisatieadviseur. B-Talented biedt veel specialistisch kennis aan op het gebied van personeel en organisatie. Op de website van B-Talented vindt u al onze diensten terug. Wij helpen u graag als ‘gig worker’ met al uw personeel- en organisatievraagstukken!
Digitale recruitment wereld
Door nieuwe technologieën en het corona-virus vinden steeds meer activiteiten in de recruitment branche online plaats. Uit een onderzoek van de Amerikaanse vacaturewebsite ‘Glassdoor’, blijkt zelfs dat 9 op de 10 werkzoekende geneigd zijn hun smartphone te gebruiken tijdens hun zoektocht naar een baan (Tertoolen, 2020). Ook Google geeft de voorkeur aan websites die mobiel gebruiksvriendelijk zijn. Millennials zoeken niet op een carrièrebeurs naar een baan, zij kijken liever online op bijvoorbeeld LinkedIn of Instagram. Dit zorgt ervoor dat de werving en selectie steeds meer via de smartphone plaats zal vinden. Als ondernemer is het dus enorm belangrijk dat u online vindbaar maar ook aantrekkelijk bent voor werkzoekende. Is uw werken-bij site bijvoorbeeld mobiel gebruiksvriendelijk en bent u actief op verschillende social-mediakanalen? Dit zijn zomaar twee belangrijke vragen die u zich als ondernemer af moet vragen. De digitale recruitment wereld is namelijk volop in beweging.
Flexibelere arbeidsmarkt
Je carrière beginnen en eindigen bij dezelfde werkgever blijkt niet meer van deze tijd. Zo’n 30 jaar terug konden werknemers gerust heel hun leven voor dezelfde werkgever werken. Inmiddels lijkt ‘jobhoppen’ steeds meer de norm. Met name jonge werknemers wisselen geregeld van hun baan. Stilstaan is volgens deze jonge werknemers funest voor je carrière (Jobse, 2019). Zij blijven zichzelf liever uitdagen en hebben meer behoefte aan vrijheid. Een duurzame relatie met de baas heeft dan minder prioriteit. Als werkgever is het dus belangrijk om met je (jonge) werknemers in gesprek te blijven. Wat willen zij bijvoorbeeld nog leren en hoe kunnen zij zichzelf uit blijven dagen binnen jouw onderneming. U kunt bijvoorbeeld samen met uw medewerkers een Persoonlijk-Ontwikkelings-Plan (ook wel POP) op stellen en deze periodiek bespreken en verder aan blijven vullen. Of kijk eens op onze website naar het connectiegesprek. Een gesprek waarbij de drijfveren van de medewerker en de doelen van de organisatie centraal staan.
Hulp nodig?
Worstelt u met één van de bovenstaande ontwikkelingen of wilt u zomaar eens sparren over bijvoorbeeld een opleidingsbudget of een online werken-bij site, neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee!
Marlijn Zwijgers
HR stagiair
2020 -2021
Reactie plaatsen
Reacties