Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van HR. Onze adviseurs delen deze kennis en expertise graag met je om je te inspireren en motiveren meer uit HR te halen. Lees hieronder de meest recente blogposts van onze HR-experts.


HR blog

Exitgesprek

Waarom medewerkers jouw organisatie verlaten

 

Momenteel leven we in een krappe arbeidsmarkt. Dit betekent dat er meer vacatures zijn dan dat er mensen zijn die op zoek zijn naar werk. Des te vervelender het is als een medewerker besluit om jouw organisatie te verlaten. Echter kan je een vertrekkende medewerker ook omzetten naar iets positiefs. Maar hoe dan?

Lees meer »

Arbeidsmarktkrapte anno 2021 - 2022

Waar zijn ze? Het werk neemt toe, maar het lukt ons niet om nieuwe medewerkers te vinden. De werkdruk bij de vaste medewerkers stijgt en neemt onacceptabele vormen aan, wat kunnen we doen?

 

De werknemersmarkt! De vraag naar personeel neemt alleen maar toe en de krapte op de arbeidsmarkt lijkt erger dan het ooit is geweest. Wat betekent dit nou precies en hoe kun je als werkgever omgaan met deze steeds krapper wordende arbeidsmarkt? In deze blog geven wij je enkele tips over hoe jij om kan gaan met deze werknemersmarkt, waarin meebewegen en veranderen noodzakelijk is.

Lees meer »

Burn-out: hoe herken je het?

Volgens het CBS was in het laatste kwartaal van 2020 het ziekteverzuim 4,9%. De laatste keer dat het verzuim in het vierde kwartaal van een jaar hoger was, was in 2002 (bron: CBS, 2021). Ook uitval door burn-out draagt bij aan verzuimcijfers en is daarmee mede oorzaak van de stijging van de verzuimcijfers eind 2020. Ondertussen wordt er al meer dan een jaar vanuit huis gewerkt, wat het lastiger maakt om privé en werk gescheiden te houden. Het thuiswerken maakt het ook lastiger om burn-out bij werknemers in de gaten te houden. Wat is nou de rol van een werkgever in het herkennen, maar ook het voorkomen van burn-out bij werknemers?

Lees meer »

Voordelen van een functiehuis

Het functiehuis is een bekend en belangrijk HR-instrument. Veel organisaties hebben een functiehuis maar maken er niet optimaal gebruik van. Een functiehuis is er namelijk niet alleen voor de structurering van functies, het is een kapstok voor enorm veel HR-onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan werving en selectie, ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden, beloning en een reorganisatie. In deze blog vertellen we je meer over het optimaal benutten van jouw functiehuis.

Lees meer »

Nut van een CAO

Vanaf 1 juli 2021 is er een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor werknemers met een arbeidsmarktbeperking. Volgens velen een historische cao waarin landelijke afspraken staan over loon, pensioen, verlof, opleiding etc. Eerder waren deze afspraken nooit collectief vastgelegd. Maar wat is nu eigenlijk een cao en wat is het nut van een cao? In deze blog leggen we je meer uit over collectieve arbeidsovereenkomsten en de voor- en nadelen hiervan.

Lees meer »

Belonen tijdens corona

Image intermediair

Hoe belonen we onze medewerkers in deze corona tijd? Een lastige vraag die veel werkgevers zich nu afvragen, want hoe laat je nu jouw waardering voldoende zien ook als dat economisch misschien niet gaat? In deze blog lees je meer over hoe je kunt belonen tijdens de corona-crisis.

Lees meer »

Beoordelingsgesprekken tijdens de corona-crisis

Het einde van het jaar nadert en dit betekent voor veel organisatie dat de beoordelingsgesprekken er weer aan zullen komen. Tijdens een beoordelingsgesprek wordt het functioneren van een werknemer besproken over een recente periode. Bijvoorbeeld van het afgelopen jaar. Maar hoe pak je dit aan nu veel medewerkers een groot deel van het afgelopen jaar thuis hebben gewerkt?

Lees meer »

Arbeidsmarktontwikkelingen

Actuele trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

 

De wereld van werk is volop in beweging, niet alleen door toenemende automatisering en nieuwe technologieën maar ook door het corona-virus. Dit brengt verschillende trends en ontwikkelingen met zich mee. In deze blog zal dieper in worden gegaan op een aantal grote trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt anno 2020 en wat dit kan betekenen voor u als ondernemer.

Lees meer »

Meer HR blogs

 

September 2020

Balans Corona en Werk

Het kabinet heeft werkgevers opgeroepen om werknemers zoveel mogelijk thuis te laten werken om verspreiding van het coronavirus te verminderen. Begrijpelijk, maar na enkelen maanden beginnen de effecten hiervan steeds duidelijker te worden. Hoe zorg je er als werkgever voor dat je het advies van het kabinet blijft volgen en dat je werknemers gezond en productief aan het werk blijven.

Lees meer »
Augustus 2020

Bevlogen medewerkers

Er heeft tot op vandaag veel onderzoek plaatsgevonden naar wat mensen drijft in hun werk en welke factoren ervoor zorgen dat ze beter presteren. Maar is het ook daadwerkelijk zo dat gelukkige en bevlogen medewerkers beter presteren, of is dit slechts een aanname? Deze blog gaat hier dieper op in en biedt u als ondernemer handvatten om bevlogenheid te doen toenemen!

Lees meer »
Juli 2020